650 Jaar Democratie vieren met Stichting Oud Montfoort

Op zaterdag 17 mei vierde Montfoort een bijzonder jubileum: 650 jaar democratie én het 650-jarig bestaan van het Oude Stadhuis. Deze historische dag stond volledig in het teken van de Stichtse Landbrief, het document dat in 1375 werd ondertekend door de steden Montfoort, Utrecht, Amersfoort, Rhenen en Wijk bij Duurstede. Een mijlpaal die de basis legde voor de democratische waarden die we vandaag nog steeds koesteren.

De Stichtse Landbrief – De grondslag van 650 jaar democratie

De Stichtse Landbrief wordt vaak aangeduid als een soort middeleeuwse grondwet. In dit document werden afspraken vastgelegd tussen de kerk, de adel en de burgerij over rechten, gezag en samenwerking. Een revolutionair idee in een tijd waarin macht meestal van bovenaf werd opgelegd. Montfoort speelde hierin een actieve rol en geldt sindsdien als een van de fundamenten van ondertussen meer dan 650 jaar democratie in de provincie Utrecht.

650 Jaar Democratie – Van oude ambachten tot moderne verhalen

Het jubileum werd niet alleen herdacht, maar vooral gevierd. Van een ambachtenmarkt en kinderspellen tot theater, muziek en verhalenvertellers: het hele centrum van Montfoort ademde geschiedenis. Het hoogtepunt van de dag was het levendige programma rondom het Oude Stadhuis. Dit gebouw is in hetzelfde jaartal gebouwd als het ontstaan van de Stichtse Landbrief. Er werd dus 650 jaar democratie gevierd rondom het even oude stadhuis!

Binnen konden bezoekers middeleeuwse portretten laten maken, deelnemen aan rondleidingen en starten met speciaal ontwikkelde podwalks. Dit zijn audioverhalen die jong en oud meenamen door het historische hart van de stad. Voor kinderen was er zelfs een aparte, interactieve versie beschikbaar via een QR-code bij het Oude Stadhuis.

650 jaar democratie werd gevierd op een vrijmarkt
Spullen kopen tijdens de viering van 650 jaar democratie

Een blik op democratie in het nu

In het Huis van Montfoort was de VredesExpress te vinden: een interactieve tentoonstelling over vrede, vrijheid en burgerschap. In plaats van een traditionele tentoonstelling bood de VredesExpress een dynamische ruimte voor dialoog en reflectie. Dit was een democratisch laboratorium waarin kinderen en jongeren actief konden meedenken over maatschappelijke thema’s.

Ook Stadsmuseum De Knoperij leverde een eigentijdse bijdrage met een moderne interpretatie van de Stichtse Landbrief. Kinderen konden hier met een officiële zegel hun visie op democratie toevoegen aan een gezamenlijke brief. Een tastbaar bewijs dat democratie leeft, groeit en voortdurend vernieuwd wordt.

Onze rol als mediapartner

Als mediapartner mochten wij bijdragen aan het vastleggen van deze bijzondere dag. We verzorgden de officiële aftermovie, waarin de historische waarde, de feestelijke sfeer en de verbinding tussen jong en oud prachtig samenkomen. Het is een eer om het verhaal van de Stichtse Landbrief, en daarmee van 650 jaar democratie, mee te mogen vertellen in beeld en geluid. Hieronder kunt u de aftermovie bekijken: