Digitaal Collectiebeheer
Het beheren van de museumcollectie is een uitdaging, zeker voor kleinere musea. Vaak wordt er gewerkt met externe depots of andere vormen van opslag om de museumstukken veilig te kunnen bewaren. Dit betekent echter dat een groot deel van de collectie niet wordt gezien door het grote publiek. Een digitaal collectiebeheersysteem biedt hiervoor de ideale oplossing. Digitaal collectiebeheer is namelijk dé manier om alle kunstwerken en collectie items permanent digitaal vast te leggen. Ook is het de perfecte manier om collectiestukken, die zich bijvoorbeeld tijdelijk niet in het museum bevinden, alsnog te tonen aan uw publiek.
Tijdens het ontwikkelen van ons digitale collectiebeheersysteem is rekening gehouden met vier pijlers: documentatie, conservering, digitalisering en toegankelijkheid.
Documentatie
Een belangrijk onderdeel van digitaal collectiebeheer is het registreren en documenteren van informatie over de museumstukken. Hierbij worden basisgegevens zoals de titel en maker, maar ook de andere gegevens zoals herkomst, conditierapporten en restauraties geregistreerd. Ons digitale beheersysteem slaat deze gegevens overzichtelijk op en maakt het voor de beheerder makkelijk om gegevens aan te passen.
Conservering
Digitale collectiebeheer is dé oplossing om kwetsbare werken alsnog te kunnen tonen aan het publiek. Door de collectiestukken digitaal te tonen, worden deze minder blootgesteld aan de omgevingsomstandigheden van een museum zoals vocht en temperatuur. Hierdoor wordt het risico op verval van het collectiestuk geminimaliseerd, terwijl bezoekers het werk toch kunnen bestuderen.
Digitalisering
Digitale archieven vergemakkelijken niet alleen het beheer, ze stellen onderzoekers en bezoekers in staat om de collectie online te verkennen. In de archieven worden bijvoorbeeld individuele kunstwerken in detail uitgelicht. Zodoende kunnen geïnteresseerden van over de hele wereld de digitale collectie bewonderen. Onze techniek legt de collectiestukken daarnaast in 3D vast, zodat bezoekers deze op een veilige manier van dichtbij kunnen bekijken.
Toegankelijkheid
Een essentieel aspect van collectiebeheer is het toegankelijk maken van de collectie. Musea streven naar educatieve programma’s en tentoonstellingen die de bezoekers betrekken bij de geschiedenis en betekenis van de objecten. Het digitale collectiebeheersysteem stimuleert dit streven, omdat bezoekers van alle leeftijden de werken van dichtbij kunnen bekijken. Ook kunnen zij alle informatie in het systeem vinden.
Interactief en digitaal collectiebeheer in 3D
Collectiebeheer is dus een cruciaal aspect voor musea. Hierbij staan zorgvuldige planning, organisatie en onderhoud van de kunstwerken en collectiestukken van onschatbare waarde centraal. Dit proces omvat een reeks activiteiten die ervoor zorgt dat de collecties van musea op lange termijn behouden blijven. Ook blijven ze toegankelijk voor het publiek en onderzoekers. Door een digitaal en interactief beheersysteem te implementeren, wordt de toegankelijkheid en beheersbaarheid van de collectie makkelijker gemaakt.
Voor de geïnteresseerde bezoeker is het digitale collectiebeheersysteem een interactieve encyclopedie. Daarin kunnen zij urenlang over verschillende museumstukken lezen, leren en deze analyseren. Voor u als museumeigenaar is het digitale beheersysteem een geweldige manier om de collectie overzichtelijk in kaart te brengen.
Voorbeeld ter illustratie – Sleep het beeldje rond
Digitaal collectiebeheer - stukken in 3D vastleggen
Onze expertise is het vastleggen van ruimtes in 3D, zodat bezoekers ook digitaal een kijkje kunnen nemen in uw museum. Het in 3D vastleggen van een collectiestuk is echter een hele andere vorm van technologie. Wij kunnen uw museumstukken tot in de kleinste details in 3D vastleggen. Tijdens de opnames van deze collectiestukken vragen wij u en/of uw collega’s om ons te assisteren tijdens de opname. U weet namelijk precies hoe een collectiestuk veilig gehanteerd kan worden, zodat de 3D fotografie soepel en zonder problemen verloopt.
Hiernaast kunt u een voorbeeld bekijken hoe een kunstwerk in 3D vastgelegd en bestudeerd kan worden. Zoals u ziet, kunnen de museumstukken in ons digitale collectiebeheersysteem vanuit alle hoeken en standen op uw scherm worden bekeken. Deze hoeven tijdens het bestuderen dus niet worden aangeraakt door bezoekers.