Streekmuseum Vredegoed – Regionale parel in het Utrechtse veengebied
Op de rand van Tienhoven en Oud-Maarsseveen ligt Boerderij Vredegoed. Deze boerderij is gebouwd in 1906 en ligt midden in het Utrechtse veengebied. Op het erf, in een oud gedeelte van de boerderij, bevindt zich Streekmuseum Vredegoed. Dit regionale museum vertelt de bijzondere geschiedenis van de Utrechtse Vechtstreek. Wij hebben René van Alphen, één van de gepassioneerde vrijwilligers in dit museum, mogen interviewen. Hij geeft u een mooi inzicht in dit museum en haar bijzondere verhaal.
Over Streekmuseum Vredegoed
Streekmuseum Vredegoed geeft een boeiend beeld van de periode rond 1900 tot ongeveer 1950 in de omliggende dorpen en het veengebied eromheen. In de collectie zijn bijvoorbeeld oude boerenspullen en plattelandsgereedschap opgenomen. Verder kunt u in dit museum alles leren over het wonen, werken en leven in deze periode. Het museum vertelt hoe mensen in de regio Tienhoven in die tijd leefden, maar eigenlijk ook in de overige veengebieden van Nederland.



Het verhaal van de regio, op verschillende manieren verteld
Het verhaal van de Vechtstreek begint al in de Romeinse Tijd, zo’n 4000 jaar geleden. Sinds die tijd is er natuurlijk veel veranderd. Toch zijn er ook dingen die eigenlijk altijd hetzelfde zijn geweest, zoals de rol van het boerenleven in de streek.
Het verhaal van deze regio, en dus ook van Streekmuseum Vredegoed, draait vooral om het boerenleven. Nog altijd vindt u in deze streek uitgestrekte weilanden en prachtige boerderijen. Het leven in deze regio wordt in het museum op verschillende manieren verteld en laten zien.
Persoonlijke verhalen
Binnen het museum zijn veel vrijwilligers werkzaam die het boerenleven in de 20e eeuw zelf hebben meegemaakt. Zij zijn opgegroeid tussen de weilanden en gingen naar dezelfde dorpsschool. Na school hielpen zij op het land en in de stallen. Oudere bezoekers van het museum zullen zich hetgeen zij in het museum zien zelf ook nog herinneren. Velen van hen krijgen dan ook een nostalgisch gevoel van het bezoek aan Streekmuseum Vredegoed.
De bezoekers van het museum krijgen volgens René van Alphen vaak persoonlijke anekdotes van de vrijwilligers te horen. Zij kunnen de collectie van het museum uitlichten aan de hand van verhalen die zij zelf hebben meegemaakt. “Voor de bezoekers is dit natuurlijk fantastisch”, vertelt René. “Onze vrijwilligers kunnen de bezoekers anekdotes en verhalen vertellen die zij zelf hebben beleefd. Deze persoonlijke toewijding en connectie zorgt ook voor een extra dimensie. Het is één van de redenen dat wij nog altijd 3 middagen per week open kunnen zijn.”
De connectie tussen vroeger en nu
Streekmuseum Vredegoed is een uniek museum, omdat het zich midden in het gebied bevindt waar het museum op gebaseerd is. De ambachten uit die tijd, zoals turfsteken en het boerenleven werden op deze plek uitgevoerd. Tegenwoordig is dat wel anders.
Toch bestaat er een sterke connectie tussen het leven van toen en nu, niet in de laatste plaats door de verhalen van de vrijwilligers. In het museum wordt deze connectie dan ook niet vergeten. Jonge bezoekers krijgen te zien hoe het leven er vroeger aan toe ging, maar ook hoe deze periode aansluit op het leven van nu. Wat zijn bijvoorbeeld de dingen die nog steeds hetzelfde zijn? En op welke manier zijn bepaalde dingen veranderd?

Vrijwilligers zijn de dragende kracht van het regionale museum
Net als bij alle regionale musea, zijn ook bij Streekmuseum Vredegoed de vrijwilligers onmisbaar. De extra kennis die de vrijwilliger toevoegt aan de collectie van een museum zorgt voor meer diepgang tijdens het museumbezoek. Daarnaast is het enthousiasme van vrijwilligers aanstekelijk, waardoor bezoekers langer blijven hangen om meer van over het museum en de collectie te weten te komen. De vrijwilliger zorgt er dus voor dat een bezoeker na hun bezoek tevreden weer naar huis gaat.
De rol van vrijwilligers bij Streekmuseum Vredegoed
Het team van Streekmuseum Vredegoed bestaat volledig uit vrijwilligers, die ervoor zorgen dat het museum 3 middagen per week geopend is. Het museum draait dus voor 100% op het enthousiasme van deze mensen. Dit is natuurlijk heel bijzonder en ook iets om als museum trots op te zijn, aldus René van Alphen. En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn!
Zonder vrijwilligers geen cultuur!
Zoals bij zoveel andere regionale musea zou Streekmuseum Vredegoed niet bestaan zonder vrijwilligers, die helaas, en dat is een landelijke trend, steeds schaarser worden. Met de inzet van digitale middelen probeert het museum de wat jongere bezoekers enthousiast te maken als vrijwilliger aan de gang te gaan. Waardoor Streekmuseum Vredegoed het dreigend tekort aan rondleiders en gastontvangers kan afwenden.
Het verhaal van Streekmuseum Vredegoed vastleggen
Door verhalen, historische voorwerpen en attributen digitaal vast te leggen, wil Streekmuseum Vredegoed de verhalen van het museum levend houden. Ook de anekdotes van de vrijwilligers worden digitaal vereeuwigd, zodat deze verteld kunnen blijven worden. Deze herinneringen zorgen ervoor dat toekomstige generaties de geschiedenis van de regio blijven leren en begrijpen. Geschiedenis verdwijnt niet zomaar, maar zonder inspanning kan het vervagen. Het is belangrijk om de verhalen van het verleden te bewaren, zeker wanneer de vrijwilligers die deze periode zelf hebben meegemaakt er niet meer zijn.
“Hopelijk kunnen we dit nog minstens vijftig jaar blijven doen. Tegen die tijd zal de manier waarop mensen naar het verleden kijken ongetwijfeld veranderen. Juist daarom is het nu zo waardevol om deze kennis te behouden en toegankelijk te maken”, aldus René van Alphen.
Bezoek Streekmuseum Vredegoed!
Dit prachtige museum in de Utrechtse Vechtstreek is geweldig om eens een middag heen te gaan. De enthousiaste vrijwilligers zullen u met open armen ontvangen. Ga weer even terug naar de 20e eeuw en luister naar mooie anekdotes uit die tijd!
Het museum is elke woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot en met 17:00 uur. Voor de actuele openingstijden kunt u het beste kijken op de website van Streekmuseum Vredegoed.
De tijdelijke expositie van 2025 – Greta en Adrie Pieck
Elk jaar biedt Streekmuseum Vredegoed verschillende wisselexposities, 2025 is daarop geen uitzondering. Dit jaar springt één expositie er in het bijzonder uit: een bijzondere verzameling werken van Greta en Adri Pieck, nichten van de beroemde kunstenaar Anton Pieck.
Van 29 maart tot en met 29 juni 2025 is deze unieke tentoonstelling te bewonderen. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in het verfijnde werk van Greta en Adri, met onder andere gedetailleerde schetsen, pentekeningen en schilderwerken. Daarnaast zijn er ook enkele kleine prentbriefkaarten met invloeden van Anton Pieck te zien, die een extra historische dimensie aan de expositie toevoegen.
Wat de rest van het jaar brengt, is grotendeels nog niet bekend. Wel staat vast dat in de tweede helft van 2025 het werk van een lokale kunstenaar geëxposeerd wordt. Deze kunstenaar staat bekend om zijn prachtige tekeningen.
Houd de museumagenda van Streekmuseum Vredegoed in de gaten voor updates over nieuwe exposities.