Verschillende musea en cultuurinstanties gebruiken onze digitale oplossingen al. Hieronder vind u een deel van ons portfolio, met daarbij een directe link naar het project. In sommige gevallen is het daadwerkelijke digitale product afgeschermd, omdat deze van het museum alleen op locatie mag worden geopend. In dat geval krijgt u een ‘outtake’ te zien van een deel van het project, zoals bijvoorbeeld een animatiefilmpje, uitlegvideo of 3D scan zonder daadwerkelijke projectelementen.
De Achtkante Molen in Streefkerk is een riet-gedekte achtkant molen en is omstreeks 1761 gebouwd. Eigenaar van de molen is de ‘Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden’ (SIMAV). De molen is één van de vijf molens die de polder van Streefkerk bemaalden. De Achtkante Molen werd tot 1951 gebruikt om het waterpeil in de polder onder controle te houden. Door de komst van een elektrisch gemaal is de Streefkerkse molengang niet meer nodig en maalt deze molen tegenwoordig in circuit (zonder connectie aan een boezem of rivier, maar in een eigen stuk water).
Molenstichting SIMAV heeft in 2023 besloten om de Achtkante Molen open te stellen als bezoekersmolen. Wandelaars en fietsers die de polder bezoeken kunnen een kijkje nemen in de molen en het één en ander opsteken over het werk van de molenaar. Daarnaast wil de stichting kinderklassen uitnodigen om meer te leren over het ambacht molenaar. Het molenaarschap is namelijk een prachtig ambacht, waar helaas steeds minder mensen werkzaam in zijn. Het Gilde van Molenaars heeft frisse, jonge molenaars nodig. Het vergroten van de interesse in het molenaarschap moet al op jonge leeftijd worden gestimuleerd.
‘Het Mysterie van de Molenaar’ is ontwikkeld om jonge mensen spelenderwijs kennis te laten maken met het ambacht van molenaar. Door kinderen te enthousiasmeren over het molenaarschap en ze te vertellen dat ook zij molenaar kunnen worden, hoopt de SIMAV over een aantal jaar meer jonge mensen op te kunnen leiden als molenaar. Daarnaast is het voor de molenstichting en alle enthousiaste vrijwillige molenaars natuurlijk enorm belangrijk dat de informatie over het ambacht niet verloren gaat. Op school leert men steeds minder over molens, terwijl deze prachtige stukken industrieel vermogen de basis waren van de voor Nederland zo succesvolle Gouden Eeuw.
De molenaar is zoek! De kinderen schieten de molenaarsvrouw daarom te hulp om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden in de molen doorgaan zoals altijd. Gelukkig is de molenaarsvrouw zelf ook opgeleid tot molenaar, dus kan zij samen met de kinderen aan de slag in de molen. Het eindproduct is een volledig interactief digitaal spel dat door kinderen van 8 tot 12 in de molen kan worden gespeeld. Hierbij worden zij uitgedaagd om, aan de hand van 9 verschillende opdrachten en spelletjes, problemen op te lossen. Ieder spel heeft een educatief doeleind over een gedeelte van de werkzaamheden van een molenaar, waardoor de kinderen na het spelen van het spel meer weten over het werken in een molen.
‘Het Dordts Patriciërshuis‘ is één van de meest authentieke musea die ons land heeft. Dit bijzondere huis in de oude havens van Dordrecht laat namelijk precies zien hoe de voornaamste mensen uit de 17e en 18e eeuw in Nederland leefden. Het museum neemt u mee terug naar die tijd, waar u tijdens uw bezoek in verschillende authentieke kamers onder andere prachtige kunstwerken van Dordtse schilder Cornelis Kuipers kunt bewonderen. Het absolute pronkstuk van het huis is de Maaskamer, een klassiek afgewerkte ronde ruimte met een prachtig uitzicht over het Drierivierenpunt.
Het Dordts Patriciërshuis was naarstig op zoek naar een manier om jongeren te interesseren in de verhalen van het museum. De oudere bezoekers weten het museum al jarenlang moeiteloos te vinden. Ook toeristen komen regelmatig een bezoek brengen aan dit prachtige huis. Kinderen zijn echter niet zo vaak in het museum te vinden, afgezien van de schoolklassen en een sporadische jeugdige bezoeker met zijn/haar ouders. Ook merkten de medewerkers van Het Dordts Patriciërshuis dat de kinderen die het museum bezoeken, eigenlijk weinig meekrijgen van de rondleiding. Dit is natuurlijk zonde, want de verhalen van het museum en de informatie over de tijd waar het huis op is gebaseerd, zijn ook voor kinderen erg interessant. Het Dordts Patriciërshuis is samen met Binnen Bij Musea aan de slag gegaan om een project te ontwikkelen dat museumbezoek onder de jeugd stimuleert.
Voor kleine (regionale) musea zoals het Dordts Patriciërshuis is het een uitdaging om jonge mensen in het museum te krijgen. Het doel van de digitale speurtocht is dan ook om kinderen de verhalen van het museum op een pakkende manier te vertellen. Het interactieve spelelement zorgt er daarnaast voor dat kinderen met elkaar moeten nadenken over de informatie die in het spel naar voren komt. Het Dordts Patriciërshuis hoopt er zo voor te zorgen dat de jeugd zich meer verbonden voelt met hun museum dan wanneer ze een ‘gewone’ rondleiding krijgen.
Het eindproduct dat Binnen Bij Mij samen met Het Dordts Patriciërshuis heeft opgeleverd is het digitale spel ‘Het Mysterie aan de Maas’. De digitale speurtocht is uitgebreid getest onder de doelgroep, onder andere door de Kinderburgermeester van Dordrecht. De kinderen moeten er in deze speurtocht achter zien te komen wie het Patriciërshuis heeft gesaboteerd. De digitale speurtocht bestaat uit een verzameling van quizzen, spellen en raadsels die de kinderen moeten oplossen. De speurtocht bestaat uit 9 verschillende spellen, ieder met een ander onderwerp. De onderwerpen zijn gebaseerd op de leefstijl uit de 17e en 18e eeuw. Zo moeten de kinderen de tafel dekken volgens de toen geldende etiquette, leren zij schilderijen van Cornelis Kuipers herkennen en leren ze meer over de ‘waaiertaal’ waarmee vrouwen in die tijd communiceerden.
De ronde stellingmolen ‘Nooit Volmaakt‘ staat op een van de bastions van vestingstad Gorinchem. De korenmolen is oorspronkelijk gebouwd in 1718, als vervanger van een molen die het jaar daarvoor door een storm werd verwoest. In de loop der tijd is de molen meermaals verhoogd en voorzien van een stelling. In 1996 en 1997 heeft de molen een grondige restauratie ondergaan en deze werd in augustus 1997 feestelijk geopend door prins Claus. Sindsdien functioneert de molen weer als korenmolen, waar granen gemalen worden. Op elke zaterdag en woensdagmiddag is de molen en de bijbehorende molenwinkel geopend voor bezoekers. In de molenwinkel vind je de heerlijkste traditionele graan- en meelproducten, molenbrood en diverse verse streekproducten.
‘De Gorinchemse Molenaar’ is een concept voor Korenmolen Nooit Volmaakt in Gorinchem. Deze interactieve speurtocht vertelt de (jonge) bezoeker meer over het werk van een molenaar, die tot op de dag van vandaag namelijk belangrijke werkzaamheden verricht.
Het doel van dit project is om de functionaliteiten van ons product live te kunnen testen bij de bezoekers van Korenmolen Nooit Volmaakt. Daarbij hopen we natuurlijk dat bezoekers vaker terugkomen naar de molenwinkel of om nog meer te leren van het molenaarsvak.
In het eindproduct wordt per verdieping een spel geïntroduceerd, die de kinderen laat kennismaken met ‘De Gorinchemse Molenaar’. Elk spel vertelt de kinderen meer over een specifiek onderdeel van het molenaarsvak.
Museum Het Voorhuis is ondergebracht in het woongedeelte van een verplaatste monumentale Alblasserwaardse boerderij. De met sloop bedreigde boerderij heeft namelijk tot december 2004 aan de Gijbelandsedijk in Brandwijk gestaan. Delen van deze boerderij stammen uit de zeventiende eeuw, met enkele elementen die duiden op een laat middeleeuwse oorsprong. Veel authentieke details uit verschillende perioden zijn bewaard gebleven.
In Het Voorhuis maakt u kennis met de cultuurhistorie van de streek. Te zien zijn een reconstructie van een unieke schouwlijst uit de zeventiende eeuw, een negentiende-eeuwse opkamer, een keuken uit de jaren 50 van de vorige eeuw, de kelders en de Oomskamer. Dit vertrek is ingericht met boeken, tekeningen/schilderijen en meubels van de streekschrijver J.W. (Jo)Ooms.
Huis van Zessen in Alblasserdam is een museum dat is gehuisvest in een gebouw dat is ontworpen door architect Cornelis van Eesteren. Het museum is op afspraak te bezoeken.
Het huis is een belangrijk ontwerp voor de ideevorming van de kunstenaarsgroep De Stijl. Cornelis van Eesteren (1897-1988) en de kunstenaar en dichter Theo van Doesburg (1883-1931) werkten samen aan het ontwerp in Parijs. Daar bereidden zij de tentoonstelling voor over De Stijl in de zomer van 1923, een hoogtepunt in de ontwikkeling van de moderne kunst en architectuur.
De Knoperij, ook wel Museum Oud Montfoort genoemd, is een museum dat is gebaseerd op de geschiedenis van Montfoort. Een deel van de museumcollectie is gewijd aan het kasteel dat hier heeft gestaan.
De reden om het kasteel op te richten was het opdringen van de graven van Holland in oostelijke richting. De burcht van Montfoort moest bescherming bieden voor ’t Sticht, in een tijd dat beide heren, dankzij de ontginningen van het veengebied, hun gebieden steeds verder uit wilden breiden.
De Ridderkerkse Oudheidkamer is een prachtig streekmuseum waar de historie van Ridderkerk kan worden herbeleefd. Zo kunt u hier meer leren over de verschillende beroepen die vroeger door de Ridderkerkers werden uitgevoerd.
Naast de vaste collectie heeft dit museum een wisselexpositie. Ieder kwartaal krijgt een andere Ridderkerkse kunstenaar, schrijver of vormgever deze ruimte ter beschikking.
Museum De Looierij in Dongen is een leuk museum waar je alles leert over de productie en toepassing van leer. In dit museum kun je bijvoorbeeld de ‘leerroute’ volgen, waarbij je stapsgewijs wordt meegenomen in hoe leer wordt gemaakt. Verder heeft De Looierij een gedeelte van het museum gereserveerd voor wisselexposities. Zo biedt dit museum regionale kunstenaars de kans om hun werk een aantal weken tentoon te stellen. Ook kunnen bezoekers een tentoonstelling bekijken over de ontstaansgeschiedenis van Dongen.
Bent u op zoek naar een goede manier om uw museum te digitaliseren? Wij bespreken graag vrijblijvend de mogelijkheden. Wij helpen u bij het volledige ontwikkelingsproces van een digitaal project, van projectdefiniëring en subsidieaanvraag tot het ontwikkelen van een digitaal museumproduct. Klik op de knop hieronder om vrijblijvend contact op te nemen!
Westeinde 10
+31 6 461 081 31
info@binnenbijmusea.nl
© 2023 Onderdeel van Bri-X B.V.
KVK: 61183547
Webdesign door Muninn Media
Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!