Binnen Bij Musea, hoofdfoto

Digitale extra’s in het museum

Mee met de tijd – Digitale extra’s in het museum

Digitale oplossingen worden in de cultuursector steeds vaker toegepast. Steeds meer musea wagen zich aan technologieën als Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en online rondleidingen. Voor andere musea is deze ontwikkeling een stimulans om ook mee met de tijd te gaan. Maar wat levert digitale extra’s in het museum toepassen eigenlijk op?

De kennis van uw vrijwilligers op een digitale centrale plek

De vrijwilligers in het museum zijn van groot belang voor de cultuursector. Hun passie voor het museum en hun kennis over de collectie zorgen namelijk voor een betere bezoekerservaring. De inzet van vrijwilligers geeft bezoekers het gevoel dat ze welkom zijn en dat zij vragen mogen stellen. Het is belangrijk dat deze ervaring, met de bijbehorende verhalen van de enthousiaste vrijwilligers, niet verloren gaat.

Digitale extra’s maken museumverhalen permanent

De verhalen die uw vrijwilligers vertellen, zullen op een gegeven moment doorgegeven moeten worden. Toch is dit niet altijd even eenvoudig. Iedere vrijwilliger heeft wel een eigen verhaal die niemand anders op eenzelfde manier kan vertellen. Ook kunnen verhalen, na meermaals doorgegeven te zijn, belangrijke stukken verliezen of zelfs vergeten worden. Door deze verhalen digitaal vast te leggen, wordt dit voorkomen.

Het digitaal vastleggen van de verhalen in uw museum zorgt dat bezoekers deze altijd kunnen horen. Het mooiste hiervan is dat de vrijwilliger het verhaal zelf kan vertellen, bijvoorbeeld op camera. Zodoende gaat ook de vertelstijl niet verloren en kunnen nieuwe vrijwilligers het originele verhaal aanvullen met hun eigen verhaal. Bezoekers krijgen zo nóg meer informatie over wat ze in het museum zien.

Uw museum digitaliseren is ook interessant voor de jeug

Digitale extra’s zijn een tijdloze oplossing voor tijdelijke exposities

Bijna elk museum maakt gebruik van de mogelijkheid om tijdelijke exposities te laten zien. Bij veel musea zijn dit exposities van lokale kunstenaars, verhalen uit de omgeving of andere regiogebonden onderwerpen. Het voordeel van tijdelijke exposities is dat het in korte tijd meer bezoekers zal trekken. De expositie is namelijk na enkele weken of maanden permanent verdwenen. Het nadeel is dat bijzondere exposities waar veel bezoekers op af komen, ook weer verdwijnen. Het gebruik van digitale extra’s bij zo’n expositie is dan een mooie oplossing.

Het museum kan een tijdelijke expositie namelijk digitaal laten vastleggen. Zodra de expositie niet meer loopt, kan deze digitale expositie bijvoorbeeld online worden geplaatst. Geïnteresseerde bezoekers kunnen de expositie dan, eventueel tegen een kleine vergoeding, altijd op de website van het museum terugvinden.

Het museumbezoek ondersteunen met een interactief product

Naast het permanent vastleggen van verhalen en exposities, hebben digitale extra’s in het museum nog meer voordelen. Het digitaliseren van uw museum kan het museumbezoek op meerdere manieren ondersteunen. De populairste oplossing hiervoor is een interactief product. Dit digitale product kunnen bezoekers gebruiken tijdens hun museumbezoek.

Allereerst kunt u meer diepgang creëren in het museum, zonder hier fysiek iets voor te veranderen. Bezoekers kunnen met een interactief product namelijk digitaal extra informatie opvragen over wat zij in het museum zien. Hierdoor kunt u als museum meer informatie aan bezoekers geven, zonder dat de ruimtes volhangen met informatieborden.

Verder zorgt een interactief product voor meer interactie met de collectie. Bezoekers kunnen zelf op zoek naar meer informatie over een museumstuk dat ze interesseert. Naast de standaard beschikbare informatie kan een bezoeker digitaal dus zelf bepalen waar zij nog meer over willen weten.

Samengevat: Mee met de tijd op vier manieren

Beleven

Onze digitale extra’s maken het mogelijk om interactieve en meeslepende ervaringen te creëren. Bezoekers kunnen objecten in 3D bekijken en verkennen, waardoor hun betrokkenheid en interesse toenemen. Dit kan leiden tot een dieper begrip van de tentoongestelde items en een verhoogde waardering voor kunst, geschiedenis of wetenschap. Op lange termijn zorgt uw museum er zo voor dat uw publiek geïnteresseerd blijft in de verhalen van uw collectie en dus blijft terugkomen bij nieuwe exhibities.

Veerkracht

Digitale extra’s stellen uw organisatie in staat om digitale replica’s van collecties te maken. Dat maakt aan de ene kant de bezoekerservaring rijker en waardevoller, maar uw museum kan hierdoor ook deels digitaal bezocht worden. Dat maakt de organisatie veerkrachtiger in tijden dat fysiek bezoek beperkt, of helemaal niet, mogelijk is. Veerkracht (’Resilience’) is een belangrijke waarde die zeker na de coronacrisis door beleidsmakers en subsidieverstrekkers als zeer waardevol wordt gezien.

Leren

Door onze digitale extra’s te gebruiken, kan uw museum informatie op verschillende manieren presenteren. Zo helpt onze techniek bij het visueel en interactief presenteren van verhalen uit uw museum. Dit stelt bezoekers in staat om op een manier te leren die het beste bij hun leerstijl past, wat de educatieve waarde van het museumbezoek verhoogt.

Jeugd

Het gebruik van digitale extra’s strekt nieuwe doelgroepen aan, waaronder jongere generaties die zijn opgegroeid met technologie en interactieve ervaringen. Door aantrekkelijke, moderne en technologisch geavanceerde displays en interactieve exposities te bieden, kan het museum een breder publiek aanspreken en meer diversiteit in bezoekers aantrekken.