De Achtkante Molen in Streefkerk – Ons project voor Molenstichting SIMAV
De Achtkante Molen in Streefkerk is een van de vijf poldermolens die sinds de achttiende eeuw het waterpeil in de Streefkerkse polder reguleert. De molen werd gebouwd in 1761, maar is sinds 1951 buiten gebruik. Tegenwoordig draait de molen in een gesloten circuit, zonder dat het water daadwerkelijk uit de polder wordt afgevoerd. Dit is essentieel om verval te voorkomen, aangezien molens regelmatig in beweging moeten blijven. Van de oorspronkelijke vijf molens verkeren er momenteel nog slechts drie in goede staat. Molenstichting SIMAV, eigenaar van de Streefkerkse molengang, streeft ernaar alle vijf molens te restaureren. Binnen Bij Musea ondersteunt deze missie door verschillende projecten voor SIMAV uit te voeren.


Binnen Bij Musea heeft het project voor Molenstichting SIMAV op twee manieren vormgegeven. Aan de ene kant werd er vanuit de stichting gevraagd om een product te ontwikkelen waarmee de interesse in het molenaarschap onder jongeren werd aangewakkerd.
Daarnaast is er, met de digitale middelen die wij aanbieden, een 3D visualisatie ontwikkeld van het Streefkerkse molencomplex. Deze draagt bij aan de presentatie van de SIMAV omtrent het restaureren en herbouwen van de molens op het complex.
Jongeren interesseren in het ambacht van molenaar
Jongeren enthousiast maken voor cultuur blijft een uitdaging, en dat geldt ook voor de bezoekersmolens van molenstichting SIMAV. Bovendien ziet het Gilde van Molenaars, dat de opleiding tot molenaar verzorgt, het aantal geïnteresseerde nieuwe molenaars jaarlijks afnemen. Nederlandse molenaars volgen deze ontwikkeling met bezorgdheid.
Molenstichting SIMAV wil deze neerwaartse trend keren met een nieuw digitaal initiatief. Door het ambacht van molenaar op een toegankelijke manier bij bezoekersmolens onder de aandacht van jongeren te brengen, hopen zij in de toekomst meer jonge molenaars te inspireren. In samenwerking met een lokale kinderklas heeft Binnen Bij Musea hiervoor een interactief en digitaal lespakket ontwikkeld.



Het digitale lespakket voor de Achtkante Molen
De digitale les over het molenaarschap richt zich op kinderen van 8 tot 13 jaar. Op een speelse manier maken zij kennis met het ambacht van de molenaar. De les omvat negen interactieve spellen waarin de kinderen vraagstukken oplossen die verband houden met het werk op een molen. Zo ontdekken ze hoe ze zeilen moeten aanbrengen, de molen kunnen kruien (draaien) en het waterpeil kunnen beheren.
Het lespakket bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt in de klas behandeld en dient als introductie tot het molenaarschap. Het tweede en grootste deel vindt plaats op locatie. Tijdens het bezoek aan de Achtkante Molen in Streefkerk leren de kinderen in de digitale rondleiding hoe deze werkt. Mits de weersomstandigheden het toelaten, krijgen zij zelfs de kans om onder begeleiding zelf werkzaamheden uit te voeren op de molen.
Bekijk de YouTube serie die is gekoppeld aan het digitale lespakket.
De reactie van de jeugd die de molen bezoekt is erg positief. Kinderen zijn sowieso erg enthousiast over digitale oplossingen in musea. De combinatie tussen spelen en leren in het digitale lespakket van de Achtkante Molen in Streefkerk wordt als erg positief ervaren. Het de passie van de molenaar versterkt het enthousiasme van de kinderen en andersom. De wisselwerking tussen rondleider en bezoeker zorgt zo voor meer interesse in het molenaarschap.
Het herstel van het Streefkerkse molencomplex – Een digitaal presentatieplan
Molenstichting SIMAV werkt al enkele jaren aan een plan om het historische molencomplex in de Streefkerkse polder te herstellen. Van de oorspronkelijke vijf molens zijn er twee deels of volledig verdwenen en zouden herbouwd moeten worden. Daarnaast is er een voorstel om de boezem, waar de molens vroeger het overtollige water naartoe pompten, in te richten als leefgebied voor weidevogels.
De molens krijgen een erfgoedstatus en zullen (gedeeltelijk) toegankelijk worden voor bezoekers. Volgens SIMAV komt dit plan niet alleen het dorp Streefkerk ten goede. Ook draagt het bij aan het behoud van de natuur en de biodiversiteit in de polder.



3D technologie toepassen om het presentatieplan te ondersteunen
Het plan van SIMAV is al geruime tijd bekend bij zowel de plaatselijke als provinciale overheid. Ook zijn er al meerdere gesprekken over gevoerd tussen alle partijen. Om deze plannen visueel te onderbouwen, heeft Binnen Bij Musea een gedetailleerde 3D-scan van de Streefkerkse polder gemaakt. Deze scan, gemaakt met een drone, biedt de mogelijkheid om het huidige, vroegere en toekomstige molencomplex digitaal te presenteren. Deze scan kan de visie van de molenstichting extra kracht bijzetten.
Visuele ondersteuning speelt een cruciale rol bij het verduidelijken van dit soort plannen. Een idee wordt vaak pas echt tastbaar wanneer het wordt gevisualiseerd met video’s, tekeningen of foto’s. Door de plannen van SIMAV digitaal in beeld te brengen, kan de gewenste situatie op een realistische manier worden weergegeven. Zo krijgt men een goed beeld van de ideeën, nog voordat de uitvoering begint.